FIT PRZEPISY

Do lata zostało ok. 2,5 miesiąca. Większość z nas chce schudnąć, polepszyć swoją sylwetkę i czuć się lepiej w swoim ciele. Oczywiście chcieć, móc lub robić to, to są 3 inne słowa, więc postanowiłam że pokażę Wam dzisiaj kilka przepisów na szybkie i zdrowe posiłki :) Może chociaż one Was zmobilizują, żebyście zaczęli się zdrowo odżywiać.

Zdrowo nie znaczy drogo i niesmacznie. Zresztą, jeżeli zdecydujecie się zdrowo odżywiać, zobaczycie jak co raz lepiej czujecie się w swoim ciele i jak co raz lepiej w nim wyglądacie :) Zdrowe odżywianie to już połowa drogi do sukcesu!

Więc.. przyszykowałam dla Was kilka przepisów, z których sama skorzystałam i je polecam!

1. OMLET Z WARZYWAMI.
Omlet z warzywami jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny bo ma ok. 250-300 kcal. Danie jest dobre na kolację.

Składniki: 1/2 cebuli, 1/2 czerwonej papryki (może być 1/4 jeżeli ktoś nie lubi), 1 pomidor, od 3 do 6 białek z jajek (to zależy od tego, czy chcecie by bardziej było czuć warzywa czy jajko) , 1-3 żółtka (jeżeli dodajecie 3 białka to 1 żółtko, jeżeli 4-5 białek to 2 żółtka, a jeżeli 6 białek to 3 żółtka), 2 łyżki świeżego szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, jeżeli ktoś chce przyprawić do smaku to garść rukoli (może się obejść bez tego), sól, pieprz i kurkuma (bez kurkumy też się można obejść).

Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Na patelnię wylać łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Białka i żółtka lekko ze sobą ubić i wymieszać z papryką, pomidorem i szczypiorkiem, a na końcu przyprawić. Masę, która nam powstała wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż spód się lekko przysmaży. Lekko podważ omlet żeby się odkleił od spodu patelni, ale zrób to tak, żeby nie rozwalić dania. Za pomocą dużego talerza lub dużej przykrywki od patelni odwróć omlet na drugą stronę i smaż go aż do osiągnięcia rumianych kolorów. Na koniec jeżeli ktoś lubi, można posypać rukolą. SMACZNEGO!

*Niestety nie mam zdjęcia

2. KANAPKA Z CIEMNYM CHLEBEM Z NASIONAMI SŁONECZNIKA, Z OGÓRKIEM KISZONYM, ŁOSOSIEM I SZCZYPIORKIEM.
Posiłek jest doskonały na kolację. Akurat wczoraj z rodziną jedliśmy :)
Wędzony łosoś ma bardzo delikatny i wyrafinowany smak. Zaspokaja zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe i inne składniki mineralne.

Składniki: 2 kromki ciemnego chleba z nasionami słonecznika, 1/2 średniego ogórka kiszonego lub konserwowanego, mały kawałek (50g) łososia wędzonego na gorąco lub łososia pieczonego, łyżka siekanego szczypioru.

Sposób przygotowania: Na 2 kromki ciemnego chleba z nasionami słonecznika kładziemy pół średniego pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego lub konserwowanego. Dzielimy mały kawałek łososia tak, aby było go po równo na dwóch kanapkach i sypiemy na kanapkę szczypiorek. VOILÀ!


3. OWSIANKA Z BANANEM I TRUSKAWKAMI.
Dobre na śniadanie.
Płatki owsiane pulchną w naszym żołądku, przez co, wystarczy nam mała ilość ich zjedzenia i będziemy odczuwać uczucie sytości.

Składniki: 250 ml mleka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka miodu, banan, kilka truskawek.

Przygotowanie: Do mleka dodać płatki owsiane i zagotować. Do zagotowanego mleka dodać truskawki, miód i banana i gotować tak jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. NA ZDROWIE :)


4. MUSLI WIELOZBOŻOWE Z JOGURTEM GRECKIM I MALINAMI.
Świetne na śniadanie.

Składniki: 150g (mały kubeczek) jogurtu greckiego lub naturalnego, 2 łyżki musli z suszonymi owocami i orzechami, łyżeczka otrębów pszennych, kilka malin, truskawek, borówek amerykańskich lub jeżyn.

Przygotowanie: Jogurt nakładamy do małej miseczki, dodajemy 2 łyżki musli, łyżeczkę otrębów, kilka wybranych owoców i GOTOWE :)



5. KANAPKI Z BUŁKI GRAHAMKI Z SAŁATĄ, OGÓRKIEM, JAJKIEM NA TWARDO I SZCZYPIORKIEM. 
Idealne na kolację.

Składniki: Bułka grahamka (ew. ciemny chleb), sałata (obojętnie jaka), ogórek gruntowy bez skórki, jajko gotowane na twardo, szczypiorek (jak ktoś chce).

Przygotowanie: Wszystko po kolei kładziemy na bułkę/chleb tak, jak było podane w składnikach.

*Niestety nie zrobiłam zdjęcia. 

6. JAJECZNICA Z PAPRYKĄ, POMIDOREM I SZCZYPIORKIEM.
Posiłek jest genialny na śniadanie. Dzisiaj to jadłam :)

Składniki: 2-3 sztuki jaj kurzych (zależy czy chcesz mniej czy więcej jajecznicy), 1/4 średniej papryki czerwonej, 1/4 średniej papryki żółtej, 1 mały pomidor czerwony lub 5-6 małych pomidorków koktajlowych, kromka ciemnego chleba, łyżka lub ile się chce szczypiorku, szczypta soli do smaku i masło.

Przygotowanie: Na małej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić ją 1-2 minuty na małym ogniu, wbić jajka i pokrojonego pomidora. Przyprawić solą do smaku. Całość rozmieszać i zdjąć z ognia jak zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze płynne. Jajecznicę posypać szczypiorkiem i podać z kromką ciemnego chleba.


7. FIT DROŻDŻÓWKI.
Najlepsze na podwieczorek.
Podstawą tego dania są pełnoziarniste bułki. Do nadzienia możemy dodać wszystko co chcemy i zrobić jakie chcemy. Poniżej podałam dwa przykładowe wykonania z dwoma różnymi nadzieniami. 

Składniki na bułeczki: 300g mąki z pełnego przemiału, 1 jajko, pół szklanki mleka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 1 saszetka suchych drożdży (8-11g).

*Podam Wam dwa przygotowania na bułki. Pierwsze przygotowanie będzie z budyniem, drugie  z serem.

1. Przygotowanie bułek: W misce mieszamy mąkę i drożdże ( możemy je przemieszać ręką lub łyżką). Mleko lekko podgrzewamy z miodem i wlewamy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy jajko i oliwę. Wszystko mieszamy rękami i łączymy w jedną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po upływie tego czasu, dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i formujemy z nich bułeczki z wgłębieniem na nadzienie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy je jeszcze na 15 min. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 20 min w 170 stopniach. Po 13 minutach pieczenia, wyjmujemy je na chwilę i nakładamy do wgłębienia nadzienie* (ja wybrałam budyń waniliowy*). Gdy nałożymy nadzienie budyniowe, z powrotem wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy je jeszcze przez 7 min.

2.Przygotowanie bułek: Cały początek robimy tak, jak w przygotowaniu bułek na górze, do czasu aż ułożymy ciasto na bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawimy je na 15 min. Po tym czasie bułeczki wypełniamy serem* i pieczemy je przez 20 minut w 170 stopniach.

Składniki na nadzienie serowe*: 250g chudego twarogu, 2 żółtka, 2 łyżki miodu.

Przygotowanie serowego nadzienia*: Wszystko razem mieszamy.


8. KOLOROWY BOX.
Świetne na przekąskę lub śniadanie. Wiosenny posiłek.
Jajko i orzechy są źródłami tłuszczu.

Składniki: Ulubione warzywa (np.papryka, marchewka, ogórek, rzodkiewka, pomidor), orzechy lub jajko, sałata.

Przygotowanie: Do plastikowego pojemnika wkładamy sałatę. Na sałacie kładziemy ulubione warzywa pokrojone najlepiej w paski. Jeżeli dodajemy jajko, to najlepiej przekroić je na pół i również położyć je w pudełku na sałacie. SMACZNEGO!

*Niestety nie posiadam zdjęcia.

9. PANCAKES Z OWOCAMI.
Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mąki, 1 banan.

Sposób przygotowania: Ubijamy białka. Miksujemy banana z mąką i żółtkami. Łączymy wszystko razem łyżką i smażymy. Po skończeniu, nakładamy pancakes na talerz lub do pojemnika i dodajemy owoce. GOTOWE!


10. OWOCOWY JOGURT.
Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Bardzo prosty przepis i szybki w przyrządzeniu.

Składniki: Jogurt grecki albo naturalny, otręby owsiane, owoce (jakie chcemy), dżem 100%.

Sposób przygotowania:  Wszystko wkładamy do pojemniczka lub do szklanki w dowolnych proporcjach (to zależy od Was ile czego chcecie). Ja do swojego posiłku użyłam jogurtu greckiego, otrębów owsianych, dżemu truskawkowego 100%, kiwi, banana (pierwsze zdjęcie), jeżyn, kiwi (drugie zdjęcie). Jeżeli ktoś chce i lubi, może zmiksować wszystko na gładką masę jogurtu, jak np. jogobella. TA DAAM!





Jak Wam się podoba mój dzisiejszy wpis? Skorzystacie z tych przepisów? A może już jakieś wypróbowaliście? Może sami chcecie się podzielić ze mną jakimś przepisem? :)
Myślę, że jeśli spodoba się Wam ten post, to będę częściej wstawiała je tego typu :)

Zostawiam Was teraz z przepisami i życzę SMACZNEGO! :)

Roksana.

You May Also Like

30 komentarze

  1. Wszystko wygląda tak wspaniale, spróbuję sobie zrobić jutro taką owsiankę. :"D

    ♡ CUTE HORROR-KLIK ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem unknown :0, a do rzeczy super przepisy :3

      Usuń
  3. Wszystko wygląda apetycznie, aczkolwiek owsianka wygląda tak..hmm jak "wymiociny" (bez obrazy, na pewno jest pyszna :D)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko bym tu zjadła :) Owsianka na śniadanie to u mnie podstawa.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc proszę bardzo! Chyba nic nie stoi na przeszkodzie? :)
      Ja również pozdrawiam :D

      Usuń
  6. Świetne pomysły ;) chętnie z nich skorzystam, zwłaszcza że na co dzień zdrowo się odżywiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe sposoby na pozbycia się zbędnych kilogramów, świetnie napisany post.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak widzę banany w daniach to już mam ochote lecieć do kuchni. Uwielbiam te owoce!
    http://s-busz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, mam tak samo ;) nie trzeba słodzić jedzenia, wystarczą banany. pancakes bananowe <3

      dobrastronamedalu.blogspot.com

      Usuń
    2. Według mnie, banany w kuchni to podstawa! :) Są smaczne, zdrowe i słodkie :D Można je dodać do prawie wszystkiego :)

      Usuń
  9. Wszystko wyglada bardzo smacznie, a zwłaszcza kanapki z łososiem ( jedna z dwóch ryb które jem xd ) :D
    Na pewno wypróbuje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smaczne potrawy, ale żadnej nie wypróbuję, bo jestem weganką :) Jedynie ostatnią migę zrobić w wersji wegańskiej. PS Jaja i mleko są bardzo niezdrowe, lepiej pić mleko roślinne, a jajka zastąpić siemieniem lnianym. A łososiowi pozwolić żyć. Ale na pewno masz talent kulinarny, tyle ciekawych przepisów, pozdrawiam :)
    https://altealeszczynska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są smaczne :) Każdy ma swoją opinię na ten temat i każdy lubi co innego :) Dzięki za radę!
      Również pozdrawiam :D

      Usuń
  11. Przepisy są super, ale rano jak spieszę się do szkoły to zjadam przeważnie coś na szybko i nie chciałoby mi się bawić z tym wszystkim:D Jednak w dniu wolnym - super!
    http://uglyographyy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Warto wstać jednak czasem pół godziny wcześniej i przygotować coś zdrowego :)

      Usuń
  12. Co racja to racja: Zdrowo nie znaczy nie smacznie i drogo. Chyba jestem jakaś dziwna, bo nigdy nie gotuję owsianki. Nawet nie wiem, jak wtedy smakuje. Jakoś nie mogę się przekonać, odrzuca mnie właśnie wygląd, chociaż nie zawsze coś, co przygotuje jest ładne. Jestem zdania, że wiele osób jest przeciw owsiankom, ponieważ kojarzą im się z taką szarą paćką. Osobiście mam słabość do płatków owsianych, jem je często i gęsto, w sumie codziennie, ale jakos nie mogę sie przełamać na ugotowanie. W każdym razie jedz zdrowo - żyj zdrowo.
    dobrastronamedalu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteś dziwna :) Według mnie, owsianka ma lepszy smak gdy jest ugotowana, nie jest wtedy taka sucha. Wygląd zależy od tego, ile dodamy właśnie tej owsianki i z czym ją zmieszamy. U mnie wyszła tak, bo dałam albo za dużo mleka, albo za mało owsianki. To zależy też od proporcji :)

      Usuń
  13. Ojejku ale zglodnialam! Chetnie Zjadlabym te posiłki. Uwielbiam nalesniki, jajka i owoce. Najbardziej lubie awokado i moge je jesc w kazdej formie. Niestety mam teraz taka diete zdrowotna i nie mige jesc wielu rzeczy :( buziaki

    Caiawichowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Narobiłam smaka, co? :D Ja nigdy nie jadłam awokado, ale dwa dni temu przełamałam się żeby zrobić z niego smoothie i powiem Ci, że odrzuca mnie od niego jego wygląd. Nie wiem czemu, ale tak mam XD
      Mam nadzieję że szybko uda Ci się ją zakończyć i zaczniesz jeść wszystko co lubisz :)
      Pozdrawiam!

      Usuń